Σιγά μη μάθω Αγγλικά τώρα... μεγάλωσα πια

Μεγάλωσα πολύ για να μάθω Αγγλικά πλέον...


Αυτό μου είπε μια μέρα η Ελένη. Δεν έκανε μαθήματα μικρή και εφόσον δεν τα χρειάστηκε στη δουλειά, δεν υπήρχε ποτέ λόγος να τα ξεκινήσει.


Είχε όμως ένα απωθημένο με τα Αγγλικά. Έβλεπε τους άλλους στα ταξίδια να μιλάνε με άνεση και κατά βάθος ζήλευε. Ήθελε κι αυτή να συζητάει, να ρωτήσει για το πως θα πάνε στο τάδε μουσείο, να ρωτήσει πως είναι η ζωή στον τόπο αυτό αλλά πάντα έπρεπε να ρωτήσει τον σύζυγό της Γιάννη που έκανε τον διερμηνέα.


Τελικά, ήρθε η μέρα που το αποφάσισε και μαζί ξεκινήσαμε τα μαθήματα Αγγλικών με σταθερά και σίγουρα βήματα.


Κάνοντας λοιπόν μάθημα με την Ελένη, και πολλές άλλες "Ελένες" που ακολούθησαν, συνειδητοποίησα το εξής: υπάρχει λάθος αντίληψη για την εκμάθηση μια ξένης γλώσσας στους ενήλικες. 


Η βιασύνη...


Καταρχάς, δε μπορώ να κατανοήσω γιατί τόση βιασύνη. Το ξέρω πως θα ήθελες να τα είχες μάθει χθες αλλά δεν έγινε. Το να βιάζεσαι δεν βοηθάει. Απλά σε αγχώνει, και χωρίς λόγο μάλιστα. Να θυμάσαι πως το μυαλό ενός ενήλικα είναι πιο ώριμο απ’ ότι ενός παιδιού οπότε μη φοβάσαι πως θα περάσεις ώρες ατελείωτες προσπαθώντας να μάθεις ένα γραμματικό φαινόμενο για παράδειγμα. Ένα από τα μυστικά είναι να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τη διαδρομή.


Ο φόβος του λάθους...


Δεύτερον, μη φοβάσαι να κάνεις λάθη. Αυτός ο τρόμος και αυτή η απογοήτευση που νιώθεις κάθε φορά που κάνεις λάθος λειτουργούν αποθαρρυντικά και συνεπώς μη επικοδομητικά στη πορεία της μάθησης. Θυμήσου πως αν δεν κάνεις λάθη δεν θα μάθεις ποτέ. Τα λάθη είναι ίσως ο πιο σίγουρος τρόπος να μάθεις κάτι σωστά ... Άλλωστε θα έχεις ακούσει χιλιάδες φορές ό,τι από τα λάθη μας μαθαίνουμε. Ε, λοιπόν το ίδιο ισχύει και για τα Αγγλικά.


Eμπειρία Vs Νιάτα...


Τρίτον, οι εμπειρίες που έχεις αποκτήσει είναι υπέρ σου... και εξηγώ. Έχεις εμπειρία, άποψη, γνώμη, γνωρίζεις διάφορα θέματα, το τι συμβαίνει στον κόσμο. Άρα ξέρεις τι θέλεις να συζητήσεις απλά dε ξέρεις ΑΚΟΜΑ το τρόπο να το πείς σε μία ξένη γλώσσα. Αντίστροφα, τα παιδιά μαθαίνουν το "πως" αλλά δεν ξέρουν "τι" να πουν.

 
Εάν οι παραπάνω λόγοι σε έπεισαν, πως η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο, μη διστάσεις να μάθεις μια ξένη γλώσσα τώρα. Είναι μια εμπειρία που πραγματικά δεν θέλεις να χάσεις.


Κλείνοντας... και πάντα με γνώμωνα τη μεγάλη ηλικία... θα ήθελα να σου υποδείξω πως υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν πως ένα από τα πράγματα που βοηθάει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ είναι η μάθηση μιας ξένης γλώσσας. 


Δεν με πιστεύεις? Google it!

Π

Περιηγηθείτε στα άρθρα...