Η πολύτιμη βοήθεια των πολυμέσων στη διδασκαλία των Αγγλικών

Η πολύτιμη βοήθεια των ηλεκτρονικών μέσων και νέων μεθόδων διδασκαλίας των Αγγλικών

 

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και οι εφαρμογές της σε όλους τους τομείς της ζωής μας καθώς και στα περισσότερα επαγγέλματα δεν έφερε παρά θετικά αποτελέσματα.

 

Η επικοινωνία, οι συναλλαγές, οι αγορές, η ενημέρωση έχουν αλλάξει. Το ίντερνετ πλέον θεωρείται αγαθό, και είναι απαραίτητο μέρος της καθημερινότητας μας.

 

Μια από τις αλλαγές που έφερε ήταν και στην εκπαίδευση και συγκεκριμένα στη μάθηση και διδασκαλία των Αγγλικών.

 

Σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση

 

Ένα από τα οφέλη είναι και η δυνατότητα διαδικτυακών μαθημάτων. Ο μαθητής έχει την επιλογή της σύγχρονης ή της ασύγχρονης διδασκαλίας ή και τον συνδυασμό των δύο αυτών μεθόδων.

 

Η σύγχρονη εκπαίδευση είναι μάθημα σε πραγματικό χρόνο και γίνεται μέσα από πλατφόρμες όπως το skype ή zoom και άλλες πολλές. Η χρήση αυτών είναι πλέον εύκολη και οικεία στον χρήστη.

 

Η ασύγχρονη εκπαίδευση είναι υποβοηθούμενη από τα μέσα επικοινωνίας εκπαίδευση και μπορεί να γίνει μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κάποιας πλατφόρμας όπου ο μαθητής λαμβάνει διάφορα βίντεο, έγγραφα και οδηγίες και μελετά στον δικό του χρόνο.  

 

Ο συνδυασμός της ασύγχρονης και σύγχρονης διδασκαλίας επιτρέπει στον μαθητή να μελετά και να διδάσκεται στον χρόνο του και παράλληλα να κάνει μαθήματα που του αφήνουν μεγαλύτερο περιθώριο για εξάσκηση του προφορικού λόγου, να λύνει τις απορίες του και να ενισχύει την μάθηση του.

 

 

 

Πλατφόρμες και εφαρμογές

 

Η ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται οι διάφορες πλατφόρμες και εφαρμογές για εξάσκηση της γλώσσας είναι απίστευτη.

 

Υπάρχει πληθώρα εφαρμογών, σελίδων, βίντεο ή μπλόγκς που προσφέρουν ευκαιρίες για εξάσκηση και συνεπώς δια βίου μάθησης της Αγγλικής γλώσσας.
Μία από τις ιστοσελίδες για εξάσκηση του listening που ξεχώρισα είναι το TED Talks.

 

Κάποιος μπορεί να επιλέξει από πληθώρα βίντεο, πάνω σε οποιαδήποτε θεματολογία που τον ενδιαφέρει και να παρακολουθήσει υπέροχες ομιλίες. Αυτές είναι πάντα στα Αγγλικά και υπάρχει και η επιλογή να παρακολουθήσει κάποιος τα βίντεο με υπότιτλους στα Αγγλικά ή χωρίς.

 

Έτσι, μπορεί παράλληλα να βελτιώσει τις γνώσεις του πάνω στο θέμα αυτό της ομιλίας καθώς και τα Αγγλικά του.

 

Αντίστοιχα, υπάρχουν αρκετές εφαρμογές για εξάσκηση λεξιλογίου. Μία από αυτές είναι το quizlet.

 

Σε αυτήν την εφαρμογή μπορεί ένας μαθητής να καταγράψει τις λέξεις επιλογής του και την μετάφραση τους ή συνώνυμα και να κάνει εξάσκηση όποτε θελήσει.

 

Το quizlet διαθέτει διάφορους τρόπους εξάσκησης όπως μετάφραση, πολλαπλών επιλογών ερωτήσεις καθώς και παιχνίδια όπου ο μαθητής κάνει εξάσκηση διασκεδάζοντας.

 

 

Συνοψίζοντας...

 

Σίγουρα υπάρχουν αμέτρητες πλέον επιλογές σε πλατφόρμες και εφαρμογές και ο καθένας μπορεί να κάνει μια μικρή ερεύνα και να βρει αυτές που του ταιριάζουν και τον ευχαριστούν.

 

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως αυτήν τη δυνατότητα μας την έχει δώσει η τεχνολογία και έχει συμβάλλει ίσως με τον καλύτερο τρόπο στην εκμάθηση των Αγγλικών.

Π

Περιηγηθείτε στα άρθρα...