Πως να βελτιώσετε τα αγγλικά σας μόνοι σας

Πως να βελτιώσετε τα αγγλικά σας μόνοι σας‘Λεξιλόγιο …. πως να το βελτιώσω’, ‘διαβάζω τις λέξεις και μετά τις ξεχνάω’, ‘όταν μου πεις την λέξη, θα τη θυμηθώ’, ‘ενώ ξέρω τις λέξεις δεν μου έρχονται όταν θέλω να μιλήσω’ είναι κάποιοι προβληματισμοί μαθητών που τους γεμίζουν άγχος και αγωνία. Πολλές φορές αισθάνονται ότι μάταια προσπαθούν και δε θα καταφέρουν να μάθουν ποτέ αρκετό λεξιλόγιο ώστε να μπορούν να μιλάνε με ευχέρεια λόγου. 
Παρ ’όλο που οι μαθητές νιώθουν ανασφάλεια όσο αφορά το λεξιλόγιο, υπάρχουν τρόποι για να βελτιωθούν και δεν είναι και τόσο πολύπλοκοι. Σίγουρα αυτό που απαιτείται είναι συστηματική μελέτη και όταν λέμε συστηματική δεν εννοούμε να μελετάμε άπειρες ώρες μέχρι εξαντλήσεως όμως να αφιερώνουμε λίγο αλλά ουσιαστικό χρόνο καθημερινά (15-20 λεπτά κάθε μέρα).


Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν:
1.    Διαβάστε ό,τι βρίσκεται ενδιαφέρον. Το να διαβάσετε κάτι που σας ενδιαφέρει και θέλετε να μάθετε γι’ αυτό είναι το πιο σημαντικό. Μην είστε απλά παθητικοί αναγνώστες και διαβάζετε κάτι μόνο και μόνο χάρη των αγγλικών. Αυτό δεν έχει νόημα.
 Βρείτε κάτι που πραγματικά σας ενδιαφέρει και θέλετε να μάθετε γι’ αυτό. Αυτό μπορεί να είναι ένα άρθρο σε μία ιστοσελίδα, να ακολουθείται κάποιο μπλογκ που έχει μια ενδιαφέρων θεματολογία, ή  αν έχετε κάποιο συγκεκριμένο χόμπι π.χ. ποδόσφαιρο βρείτε ένα μπλογκ στα αγγλικά ή αν τα μπλογκ ή οι σελίδες που ακολουθείται έχουν επιλογή αγγλικών, βάλτε το στα αγγλικά και διαβάστε τα άρθρα στα αγγλικά. Εγώ, μετά από τόσα χρόνια ακόμα βρίσκω λέξεις που δεν έχω ακούσει ή τις έχω ακούσει μία η δύο φορές. 
Όταν βρείτε μία λέξη που βρήκατε ενδιαφέρον ή σας άρεσε ή την βρήκατε σημαντική, ψάξτε την στο λεξικό, σημειώστε την και μάθετε την. Μπορείτε να πάτε ένα βήμα παραπέρα και να βρείτε κάποιο συνώνυμο ή αντώνυμο της λέξης και να το καταγράψετε και αυτό. Επίσης, αν σας αρέσουν τα μυθιστορήματα, στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα μυθιστορήματα και κλασσικά που απευθύνονται σε όλα τα επίπεδα (graded readers), σίγουρα θα τα βρείτε στα περισσότερα βιβλιοπωλεία. Τώρα θα μου πείτε ‘και τι να μου κάνει μία και δύο λέξεις’. Ναι, τώρα είναι μία και δύο αλλά σ ’ένα χρόνο θα είναι 300 με 600 και αυτές δεν είναι λίγες.
2.    Παρακολουθήστε μια ταινία στην τηλεόραση ή ακόμα καλύτερα στο ίντερνετ. Όταν ήρθα στην Ελλάδα, έβλεπα τηλεόραση κάθε βράδυ. Όταν διάβαζα τους υπότιτλους στην αρχή προλάβαινα να διαβάσω μια λέξη. Σιγά σιγά παρακολουθώντας ταινίες άρχισα να προλαβαίνω τους υπότιτλους και πολύ απλά το κίνητρο μου ήταν το ότι ήθελα να καταλάβω τι γινόταν στην ταινία. Σήμερα με την τεχνολογία είναι ακόμα πιο εύκολο. Παρακολουθήστε μία ταινία στο ίντερνετ και όταν ακούσετε μία λέξη ή έκφραση που σας φαίνεται σημαντική, χρήσιμη ή απλά σας αρέσει, σταματήστε την ταινία, σημειώστε την λέξη, ψάξτε την και μάθετε την. Μετά, μπορείτε να ξαναβάλετε το κομμάτι της ταινίας για να ξανακούσετε την λέξη και να προσέξετε την προφορά της.
3.    Φανταστείτε διαλόγους στο μυαλό σας. Για παράδειγμα, πάτε κάπου. Σκεφτείτε πως θα δίνατε οδηγίες στα αγγλικά σε κάποιον για να φτάσει στο δικό σας προορισμό από το κέντρο της Αθήνας? Ή περιμένετε σ ’ένα καφέ να παραγγείλετε. Φτιάξτε τον διάλογο στο μυαλό σας όσο περιμένετε. Πως θα παραγγέλνατε στα αγγλικά? Τι θα λέγατε? I want ή I’d like ή είναι το ίδιο? Σκεφτείτε το, ψάξτε το, ρωτήστε τον καθηγητή σας ή κάποιον φίλο σας. Έτσι θα έχετε μάθει κάτι καινούργιο που θέλετε. Η μέρα σας είναι γεμάτη από συναντήσεις, συζητήσεις, ομιλίες…χρησιμοποιήστε τα! Με λίγα λόγια αφήστε το μυαλό σας να οργιάσει στα αγγλικά. Έτσι κι αλλιώς δεν θα σας βαθμολογήσει κανείς γι’ αυτό.
4.    Σημαντικότερο όλων όμως είναι να έχετε κάποιο σύστημα καταγραφής. Ένα τετράδιο, για παράδειγμα, ή μία εφαρμογή στο κινητό για σημειώσεις, που μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας. Ομαδοποιήστε τις λέξεις που καταγράφετε σύμφωνα με το θέμα (π.χ. crime, theft, robbery) ή την ορθογραφία τους (π.χ. thought, taught, caught) ή όπως αλλιώς νομίζετε εσείς και σας βολεύει εσάς. Να κάνετε επανάληψη συχνά στις λέξεις σας. Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι - επανάληψη, μήτηρ της μαθήσεως – και δεν το έλεγαν τυχαία. 

Π

Περιηγηθείτε στα άρθρα...