Πως να βελτιώσετε το λεξιλόγιο των αγγλικών σας (Μέρος 1ο)

Πως να βελτιώσετε το λεξιλόγιο των αγγλικών σας (Μέρος 1ο)
Οι μαθητές πολλές φορές εκφράζουν τεράστια δυσκολία στην εμπέδωση, απομνημόνευση και τελικά χρήση του καινούργιου λεξιλογίου. Πολλές φορές νιώθουν αποθαρρημένοι όταν δεν μπορούν να θυμηθούν τις λέξεις τις οποίες έχουν διδαχθεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τις επικοινωνιακές τους ανάγκες. Σίγουρα το να κάνουμε μια καινούργια λέξη μέρος του παραγωγικού μας λόγου είτε προφορικού, είτε γραπτού δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση αλλά όχι και ακατόρθωτη. Απαιτεί διάβασμα και χρόνο όπως άλλωστε και τα περισσότερα πράγματα που θέλουμε να μάθουμε. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στο να βελτιώσουμε το λεξιλόγιο μας και θα τους δούμε αμέσως παρακάτω.


1.    Οργανωμένη καταγραφή
Το μυαλό μας αποθηκεύει τις λέξεις σημασιολογικά. Με άλλα λόγια τις ομαδοποιεί σύμφωνα με την μορφολογία, την ήχο ή το νόημα τους. Όταν λοιπόν συναντάμε  άγνωστες λέξεις, καλό είναι να έχουμε έναν οργανωμένο σύστημα καταγραφής τους  ώστε να είναι εύκολο να κάνουμε επανάληψη. Για παράδειγμα, μπορούμε να γκρουπάρουμε τις λέξεις θεματικά (clothes-trousers, skirt,dress etc.) φτιάχνοντας έναν πίνακα, ένα διάγραμμα ή ένα pie chart. Ένας άλλος τρόπος οργάνωσης είναι να τις καταγράφουμε αλφαβητικά – να έχουμε δύο τετράδια με την ελληνική και αγγλική αλφαβήτα και να τις καταγράφουμε όλες εκεί. 


2.    Συστηματική μελέτη
Γενικά, για να κάνουμε μια λέξη μέρος του λόγου μας πρέπει να την δούμε 5 με 7 φορές. Πέρα λοιπόν από την καταγραφή, θα ήταν καλό αποκτήσουμε κάποιες συνήθειες μελέτης. Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να μαθαίνουμε μία λέξη κάθε μέρα και να σχηματίζουμε προτάσεις με αυτήν. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε χωρίς να αφιερώνουμε ξεχωριστό χρόνο σε αυτό. Μπορούμε απλά εκεί που βλέπουμε τηλεόραση ή πλένουμε πιάτα ή όποια καθημερινή εργασία μας να σχηματίζουμε προτάσεις στο μυαλό μας και αν χρειαστεί να τσεκάρουμε σε ονλάιν λεξικό αν είναι σωστές. Μπορούμε επίσης να εντάξουμε στις συνήθειες μας να διαβάζουμε το τετράδιο μας με τις λέξεις που καταγράφουμε κάθε βράδυ 5 με 10 λεπτά το βράδυ πριν πέσουμε για ύπνο.


Στο δεύτερο μέρος θα δούμε πως μπορούμε να εξασκήσουμε τις λέξεις που καταγράψαμε καθώς και στρατηγικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να καταλάβουμε άγνωστες λέξεις σε ένα κείμενο.


Συνέχεια στο 2ο Μέρος...
Π

Περιηγηθείτε στα άρθρα...